Jos nyt jostakin syystä satut lähtemään Australiaan, tässä muutamia vinkkejä, jotka yleensä yrityksen ja erehdyn kautta opimme hyödyntämään.

 

Tässä ensin omani, myöhemmin miehen:

 

Valitse lentoyhtiöksesi Cathay Pacific. Lennot kestävät yli vuorokauden, joten mieluummin sitä nauttii 100 elokuvan ja albumin listasta omia suosikkejaan kuin tuijottaa edessä istuvan selkänojaa ja kuuntelee huutavien lasten mekastusta. Ruoka ensiluokkaista, jalkatilaa on, lentoemännätkin joskus hymyilevät. Sisäisiin lentoihin sitten Virgin Blue, jonka työntekijöillä oli leppoisan lupsakka asenne työntekoon ja koneet priimaa.

 

Ota navigaattori ja kartta mukaan road tripille, vaikkeihän tuossa ole kuin yksi iso moottoritie, jota seurata ylöspäin Sydneysta. Mutta silti. Siinä vaiheessa, kun kumpikin karjuu kurkku suorana risteyksissä ja yrittää tiirata, mitä opasteissa lukee, on parempi antaa navigaattorin kolkon naisäänen johdattaa perille. 

 

Woolworths! Kyseinen supermarket tarjosi 2 litran vesitonikat 69 sentillä. Muissa kaupoissa ja huoltoasemilla samaisten tonikoiden hinta ylittyi 3 dollarilla. Pelasti halpaeineksillään meidän aamut, päivät ja muutaman kerran illat. Flip-flopit tai ausseittain thongit irtosi 5 dollarilla, rantapyyhe kympillä.

 

Motellit ja hotellit. Hostellit olivat useimmiten yhtä kalliita kuin hotellit tai jopa kalliimpia. Motellit ja pubimajoitukset tulivat kaikista edullisemmaksi lompakolle. Keskimäärin me maksoimme öistä noin 30 euroa per lärvi. Paitsi Brucen ja Steven luona Noosassa, koska lepakkohuoneen sai ihan 17 eurolla. 

 

Aussipoika on lapsenkengissä internetin suhteen. Yksi australialainen naapurihuonelainen kertoi hallituksen satsaavan seuraavaksi 50 miljoonaa dollaria verkon kehittämiseen. Netti on kallista ja paikka paikoin rasittavan hidasta. Vain yhdessä yöpaikassa oli ilmainen netti, kun viime vuonna Kaliforniassa kämäisimmässäkin kylämajoituksessa sai nauttia netistä. Smart-assit kettuilivat meikäläiselle, mitä helvettiä varten tarvitsen netin lomallani. Eikö silloin pitäisi julistaa totaalinen Facebook-kielto. Halusin kirjoittaa tätä blogia nimenomaan itselleni muistoksi, en kenellekään muulle. Halusin laittaa kuvia Facebookiin kavereilleni, jotta joku edes tajuaisi, millaisissa maisemissa kuljemme. Saisi edes palasen tästä reissusta. Mutta asiaan siitä halvasta nettiyhteydestä: Sydneyssä pääkatu George Streetin kulmilla on aika monta Convenience Storea, joka tarjoaa halvinta ja kokemuksiemme perusteella nopeinta nettipalvelua. 1 dollarilla irtosi puoli tuntia.

 

Miehen vinkit:

 

 

- Mene maalle, urheile ja nauti maisemista. Australian luonto voittaa kaikki ihmisen saavutukset. 

 

- Vuokraa tai osta auto. Julkisilla kulkuneuvoila esimerkiksi luonnonsuojelualueille pääseminen on työlästä ja turhauttavaa touhua. Campervanit, eli matkailuautoiksi munnetut paketti -ja tila-autot,  ovat suosittuja.  Varsinkin Wicked Campersin ja Jucy Rentalsin tila-autoja näkee liikenteessä paljon. Vuokraamoketjuista ainakin Britzillä ja Hertzillä jättömaksu sisältyy yli kolmen päivän vuokrauksiin, jolloin autoa ei tarvitse palauttaa lähtöpaikkaan. Maassa on myös paljon drive in-viinakauppoja. 

 

- Jos uit meressä, varo meduusoja eli stingereitä. Ne ovat vittumaisen näköisiä, läpinäkyviä eläimiä, joiden pistoon saattaa kuolla. Pistolta voi suojautua märkäpuvulla tai vetämällä sukkahousut päähän. Tämä ei ole vitsi. Kannattaa tarkkailla surffaajia. 

 

- Muista ryhmittyä vasemmalle. 

 

- Kirjat ovat kalliita, mutta esim. Michael Robothamia kannattaa lukea.